Pikalainojen suosio senkuin lisääntyy

Pikavippi on päivän sana mediassa. Se tekee kaikkensa mustamaalatakseen pikavippejä käyttäen jo todella kuluneita argumentteja, kuten ”koronkiskonta” ja ”hädänalaisten hyväksikäyttäminen”. Yksi jos toinenkin kansanedustaja on peräänkuuluttanut täyskieltoa pikavipeille. Näitä edustajia ovat mm. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja ja Sosiaalidemokraattien Päivi Lipponen.

Kataisen mukaan pikavippien ottajilla ei ole varaa maksaa lainojansa takaisin. Lipponen taas on sitä mieltä, että pienistä kulutusluotoista ja pikavipeistä voi olla seurauksena velkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa jopa asunnottomuus. Luottotiedottomanhan on tunnetusti vaikea saada asuntoa tai työpaikkaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen taas on antanut pikavippien vastaisia lausuntoja jo useasti. Kataisen kannanottojen innostamana Räsänen on tiukentanut aiempia kantojansa entisestään. Kuten muidenkaan kansanedustajien, ei Räsäsenkään mielestä pikavippejä koskevat lakien tiukennukset ole vähentäneet vippien ottamisesta seuraavia ongelmia.

Tottahan tietenkin on kyllä, että ihmiset ottavat vippejä pahimmalla hädänhetkellä. Kuka ottaisi lainaa, ellei rahaa tarvitsisi kipeästi? Pääasiassa pikalainoja otetaan mitä arkisimpiin kustannuksiin, kuten ruokaan, lääkkeisiin sekä lasten- ja terveydenhoitokuluihin.

Sinänsähän on siis totta, että kyse on ”hädänalaisten ihmisten hyväksikäytöstä”. Ajatus on toisaalta siinä mielessä kuitenkin typerä, että niinhän esimerkiksi autokauppiaskin hyväksikäyttää hädänalaista ihmistä, joka tarvitsee auton liikkuakseen. Sinänsä ehkä vähän huono vertaus, ettei autoa ole aina niin välttämätöntä saada kuin rahaa, mutta periaate on kuitenkin täysin sama.

Sitä paitsi, Suomessa ihmisten toimeentulo on turvattu todella hyvin. Miten siis on mahdollista, että järkevä raha-asioistaan huolta pitävä ihminen voi joutua tällaiseen ”hädänalaiseen” tilanteeseen? Ei mitenkään. On täysin ihmisten omaa typeryyttä, jos ensin kulutetaan kaikki toimeentuloon vaadittavat rahat ja siihen otetaan vielä lainaa päälle tiedostaen, ettei lainaa pysty takaisin maksamaan. Voi kuulostaa varsin kylmältä ja ilkeältä, mutta jokainen tietää varmasti tämän olevan totta.

Jotkin lausunnat, kuten esimerkiksi Räsäsen antama, kääntyvät jopa esittäjiään vastaan. Räsänen väittää pikavippimainonnan olevan vaarallisimmillaan sellaisten ihmisten kohdalla, jotka ovat muutenkin hieman heikommassa asemassa. Esimerkkeinä Räsänen on maininnut muun muassa syrjäytyneet henkilöt.

Väite on sinällään kuitenkin täysin naurettava, että lähes jokainen pikalainapalvelu erikseen peräänkuuluttaa asiakkailtansa vastuullisuutta lainaa ottaessa. Vastuullisuudella tarkoitetaan tietystikin sitä, että asiakas itse harkitsisi tarkkaan ennen lainan ottamista, pystyykö maksamaan lainaansa sen eräpäivään mennessä korkoineen takaisin. Pikalainapalveluthan tarjoavat vastuullisuutta itsekin.

Samanlaista vastuullisuutta voisi pyytää myös kansalaisten edustajilta.

Leave a Comment